Üstün İnanç'ın oğlu Ertuğrul İnanç, yaptığı açıklamada, İstanbul'daki Özel Florya Hastanesi'nde vefat ettiğini belirterek, "Nur içinde yatsın. Güzel bir hayat yaşadı. Nispeten sıkıntısız bir ölümle aramızdan ayrıldı." açıklamasında bulundu.
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu Üstün İnanç’ın vefatının ardından başsağlığı mesajı yayınladı. Yayınlanan mesajda “Uzun yıllar gazetecilik mesleğine başarıyla hizmet veren üyemiz Üstün İnanç’ı kaybetmenin üzüntüsü içindeyiz. Meslektaşımızın ailesine ve basın topluluğumuza başsağlığı diliyoruz” ifadelerine yer verildi.
Üstün İnanç’ın cenazesi 13 Şubat 2024 Salı günü ikindi namazının ardından Fatih Camisi’nden alınarak Eyüp Sultan Mezarlığı’nda toprağa verilecek.
Üstün İnanç;
1937 yılında İstanbul'da doğdu. Basın Yayın Yüksek Okulu’ndan mezun oldu. İlk yazıları Durum, Sanatlar ve Büyük Doğu dergilerinde yayınlandı. 1956 yılında Tercüman Gazetesi’nde stajyer muhabir olarak çalışmaya başladı.
İlk yazıları Yelken, Durum, Sanatkâr ve Büyük Doğu dergilerinde yayımlandı. Daha sonra başka dergilerde de göründü. 1956 yılında Tercüman gazetesinde stajyer muhabir olarak çalışmaya başladı. Bâbıâli’de Sabah, Bugün, Hergün, Son Havadis, Tercüman, Zaman ve Yeni İstanbul gazetelerinde çalıştı. Babıâli’de Sabah gazetesi ile diğer birçok gazetede üst düzey yöneticilik yaptı ve fıkra muharriri olarak okuyucularına hitap etti. Çağrı Reklam Ajansı’nı kurdu ve Genel Müdürü oldu.
Babıali’de Sabah, Bugün, Son Havadis, Hergün, Tercüman, Zaman ve Yeni İstanbul gazetelerinde çalıştı. Ayrıca Bugün, Zaman ve Yeni İstanbul gazetelerinde uzun yıllar köşe yazarlığı yaptı. Bir dönem TGRT’de dramaturg olarak çalıştı.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Gösteri Sanatları Merkezi’nin kuruculuğunu ve müdürlüğünü yaptı. Aynı kurumda yazarlık dersleri verdi. Yalnız Değilsiniz, Ayıp Uşakları, Yazıklar Çıkmazı, İnsanlar Böyledir, Bir Kimlik Lütfen, Makedonya Gamzesi romanlarından bazılarıdır. Kurt Kapanı, İlk Kurşun, İbrahim Müteferrika, Cancağazım, İhtisap Ağası, Bir Gül Koşusu (Fetih)’de tiyatro eserlerinin arasında yer alıyor.
İnanç, ilerleyen yıllarda tiyatro ve sinema eserlerine de yöneldi. Sinema dünyasına yönetmen Erdoğan Tokatlı ile başladı. Asistanlığını yaptı ve Son Kuşlar filminin senaryo grubunda yer aldı. Edebiyat ve sinema dünyasından Kemal Tahir, Tarık Buğra, Metin Erksan, Ayşe Şasa, Halit Refiğ, Atıf Yılmaz, Yücel Çakmaklı ile dostluğu vardı. Kendisini “Büyük Doğucu” olarak kabul eden yazar, üstat Necip Fazıl Kısakürek’in yakınında bulundu, onunla sık sık görüştü. Meşhur Marmara Kıraathanesi’nin en sıkı müdavimlerinden oldu.
İstanbul Şehir Tiyatroları Repertuar Kurulu üyeliği de yapan yazar, İstanbul Fatih Çırçır’da oturuyor. Meryem Hanım’la evli olan Üstün İnanç’ın Ertuğrul (d. 1976) ve Emre (d. 1982) adlı iki oğlu bulunuyor. Sevilen ve sayılan bir münevver olan Üstün İnanç hakkında Edebiyat Sanat ve Kültür Araştırmaları Derneği, 29 Şubat 2009 tarihinde İstanbul’da bir saygı toplantısı düzenledi. Kendisine, 2011 ESKADER Üstün Hizmet Ödülü, 2012 Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Burhan Felek Basın Hizmet Ödülü, 2013 Türkiye Yazarlar Birliği Necip Fazıl Kısakürek Ödülü ve TBMM Kültüre Hizmet Ödülü verildi.
UHA Haber Merkezi - ÖZKAN KARACA
SON YAZILAR